Vanliga misstag när du anlitar hantverkare

Posted by on


Att anlita en hantverkare fär måleri stockholm är ett mycket bra sätt att minska risken för problem och få ett arbete som är 100 % fackmannamässigt utfört. Det betyder dock inte att det är lika enkelt att hitta en hantverkare som verkligen är bra och som du kan känna dig trygg med. På internet finns det mängder med sajter som informerar och tipsar om saker som är viktiga att tänka på när du ska anlita för första gången. Dock är det inte lika många som tipsar om vad du ska undvika och vilka misstag du ska eliminera. Att anlita en hantverkare är i praktiken mycket enkelt, men vill det sig illa kan du råka anlita en person som inte har tillräckligt med kunskap, som tar hutlösa priser eller som inte kan erbjuda dig ROT-avdrag. Här ska vi därför titta på de fyra vanligaste misstagen som du ska undvika.

4 vanliga hantverkar-misstag

De allra flesta vet redan med sig att det är viktigt att jämföra offerter för att hitta det bästa priset, men vill du vara nöjd med din hantverkare bör du titta på mer än så.

1. Du glömmer kolla behörighet

Ett vanligt misstag som kan leda till mycket tråkiga konsekvenser om det vill sig illa. Genom att kontrollera hantverkarens behörighet kan du minska risken för problem och felaktiga arbeten. Detta är extra viktigt vid elinstallationer eller VVS-arbeten.

2. Du skippar referenserna

Ja, det kanske inte är så kul att ringa runt till okända människor, men referenser är något som du faktiskt bör använda dig av. Kontakta de referensnummer du får och fråga hur servicen var, hur de upplevde arbetet och hur lyhörda hantverkarna är. Ett byggföretag helt utan referenser bör du dock akta dig för.

3. Du väljer “löpande räkning”

Många hantverkare säger att löpande räkning är billigare än fast pris, vilket i många fall kan stämma. Dock är det ingen garanti att du faktiskt får ett lägre pris. Hamnar du hos en oärlig hantverkare eller någon som gör merarbete kan kostnaderna överstiga din budget ordentligt. Vi rekommenderar därför alltid fast pris.

4. Du lämnar över besiktningen till hantverkaren

Ett stort misstag! Låt aldrig din hantverkare välja vilken besiktningsman som ska utföra slutbesiktningen. En besiktningsman som anlitas av din hantverkare kommer i första hand att vara på hantverkarens sida och det är något som du verkligen vill undvika. Se till att du själv välja vilken besiktningsman som ska göra besiktningen. På så sätt kan du även be om besiktningar under arbetets gång, t.ex. för att kontrollera att förarbete är korrekt utfört.