Att tänka på när du ska välja bandare till badrummet

Posted by on


Dom små detaljerna gör mycket för att få till den slutgiltiga känslan vid en badrumsrenovering, och att välja blandare är ett av dessa val. Det finns mycket att välja mellan både vad gäller utseende och funktion och det är bra att fundera över behov och stil innan man bestämmer sig.

Blandare med två vred

Dessa modeller passar bra i klassiskt utformade badrum, så om man planerar att genomföra sin badrumsrenovering med lantlig eller gammaldags känsla finns ett stort utbud att välja på. Det ger ett elegant och lyxigt intryck med det finns också några nackdelar med dessa modeller. Den första är att vattnet lätt bli för hett, det är stor risk att bränna sig. Det andra är att vattenförbrukningen blir väldigt hög eftersom vattnet kan behöva spola ett tag för att man ska hitta en behaglig temperatur, till exempel när man ska tvätta händerna. Det är alltså inte ett av dom mer energisnåla alternativen vilket kan vara bra att ha i åtanke innan man bestämmer sig.

Engreppsblandare

Den vanligast förkommande blandarmodellen idag är förmodligen dom som har enhandsgrepp. Man kan säga att den här typen och den med två vred är varandras motsatser när det kommer till för- och nackdelar, eftersom denna inte passar så bra in i klassiska och lantliga miljöer på grund av den ofta moderna utformningen. Fördelarna är mindre vattenavgång och mindre risk för att bränna sig på för hett vatten men passar således bättre till en badrumsrenovering med modernare utformning.

Beröringsfri blandare
Till en av dom modernare modellerna hör den beröringsfria blandaren som styrs via sensorer. Dom ses ofta i offentliga miljöer och är väldigt hygieniska tack vare att man inte behöver ta i varken ett handtag eller ett vred. Dom spolar också en begränsad mängd vatten vilket är både energisnålt och miljövänligt, så planerar man en badrumsrenovering i modern tappning kan det här vara ett bra alternativ.

Design och utseende

Förutom funktion ska man givetvis också se över estetiken. Vad passar för den valda stilen för just din badrumsrenovering, och vad tycker du är snyggast? Det finns alla möjliga utseenden, där bland annat krom och lackat stål är vanligt förekommande. Vill man ha ett mer unikt utseende och låta blandaren vara en tydlig detalj i badrummet kan man satsa på till exempel mässingsfärgad modell med hög utformning så att det verkligen är något man lägger märke till när man kliver in i rummet.

Tänk på det här

Det kan också vara bra att tänka på att alla blandare inte passar på alla typer av tvättställ. Ska man genomföra en badrumsrenovering kan det alltså vara smart att välja tvättställ först, för att sedan hitta en blandare som passar för just den modellen så att man inte behöver lägga ner en massa extraarbete med att dra om rör och ledningar. Det kan också vara klokt att ta en titt på prisklassen innan man köper något eftersom prisspannet på olika blandare är väldigt stort. Man behöver inte nödvändigtvis köpa det allra dyraste men det kan vara bra att välja bort det billigaste eftersom dessa sällan håller en speciellt hög kvalitet.